Guardó del pessebrista mataroní Josep Mola al Ier Concurs nacional de pessebres villa de Bilbao

Guardó del pessebrista mataroní Josep Mola al …

I CONCURSO NACIONAL DE BELENES Y DIORAMAS VILLA DE BILBAO 2013

Josep Mola i Coloreu (Mataró 1932) ha aconseguit el tercer premi al prestigiós concurs de pessebres villa de Bilbao. Aquest certamen, convocat per la Asociación Belenista Santos Justo y Pastor i patrocinat per l’Ajuntament de Bilbao i la Diputación Foral de Bizkaia ha comptat amb la participació dels millors pessebristes de l’estat espanyol, i és considerat com un dels més prestigiosos del món pessebrista.

[cryout-multi]

[cryout-column width=”3/4″]

Tercer premi al prestigiós concurs de pessebres villa de Bilbao 2013

[/cryout-column]

[cryout-column width=”1/4″]

La recollida del premi la va fer el nostre president Sr Josep Codina

[/cryout-column]

[/cryout-multi]

Josep Mola, amb dedicació al món del pessebre de més de 60 anys i president de l’Associació de Pessebristes de Mataró durant més de 30, ha destacat pel domini de la tècnica del diorama i per ser l’impulsor de la primera escola de pessebrisme a Catalunya fundada a Mataró a l’any 1980. Avui, encara en actiu, és el creador del Pessebre Monumental amb efectes de moviment, llum i so que podem visitar cada Nadal a Mataró. La Generalitat de Catalunya, per mitjà del centre d’Artesania, va concedir-li a l’any 2007 el títol de Mestre artesà en pessebrisme.

NOU CURS DE DIORAMES A L’ASSOCIACIÓ DE PESSEBRISTES DE MATARÓ

 

L’Associació Pessebrista de Mataró ens dediquem, entre altres activitats, a impartir cursos per a ensenyar les tècniques per a fer diorames.L’any passat, el 2018, deu persones es van iniciar en aquesta tècnica i hem de dir que amb resultats molt satisfactoris.

Els diorames, sortits de la imaginació i les mans dels nous alumnes, van formar part de l’exposició que es va poder visitar del 2 de desembre 2018 al 27 de gener 2019 al carrer Alarcón núm. 27 de Mataró.  

Enguany també impartirem aquest curs on es podrà treballar el guix o el poliestirè i, que tindrà durada des de maig fins a l’octubre (dos dies per setmana i a l’agost descansem!).

En aquest temps es podrà aprendre, en primer lloc, a idear el paisatge o localització en el qual s’ubicarà l’escena escollida, ja sigui un “Naixement”, “Cercant posada”, “Anunciació”, “Adoració dels Reis”, etc.

Al llarg dels dies anirem veient, com aquella idea una mica abstracte que en principi ens havíem forjat, va prenent forma i colors.

I tot això només amb un soldador per treballar el poliestirè o un punxó per treballar el guix, quatre senzilles eines més, una mica de paciència i moltes “manetes”.  

Les portes de la nostra Associació s’obriran per totes aquelles persones, a partir de quinze anys, que, prèvia inscripció, estiguin interessades a iniciar-se en aquest art tan entretingut i gratificant.

Post redactat per Maria Rosa, 12 febrer 2019

LLIURAMENT 90è DELS PREMIS 2018 “CONCURS DE PESSEBRES I DIORAMES”

El diumenge dia 20 de gener a 2/4 de 12 del migdia es va celebrar, amb una gran gala especial, el lliurament de premis del Concurs de Pessebres 2018 que en aquesta ocasió era el que en feia 90.

L’acte va tenir lloc al Foment Mataroní i va estar presentat per l’Àngel Murillo, humorista i showman que com cada any va aportar el seu toc d’humor personal.

Sota la seva batuta van desfilar els diversos actes de què estava composta la gala.

Enguany el van acompanyar a l’escenari la Maria Carbonell i l’Enric Gòmez, dos pessebristes de l’Associació.

presentadors del 90a concurs de l'associació de pessebristes de Mataró

En primer lloc, la rapsoda Joana Gaja va recitar un poema acompanyat pels compassos d’una orquestra en directe.
Finalitzat el recital poètic-musical va fer acte de presència a l’escenari el mag Adan Xou el qual, amb el seu espectacle infantil ple de peripècies va fer riure tant a grans com a petits.

El plat fort de l’espectacle va venir quan un seguit d’àngels pessebristes va cantar i ballar, al compàs d’una orquestra en directe i amb una gràcia inigualable, un seguit de cançons nadalenques.

show dels angels 2019
Al finalitzar la seva actuació van rebre molts aplaudiments i crits de “no n’hi ha prou… no n’hi ha prou…” i es van veure obligats a fer un bis …Van deixar el públic amb ganes d’una mica més!

Seguidament va pujar a l’escenari el senyor Josep Mola, que va ser durant molts anys president de l’Associació; ens va regalar unes quantes anècdotes simpàtiques relacionades amb el pessebrisme.

Acabat l’anecdotari es va procedir al lliurament de premis als concursants:
Van pujar a l’escenari l’excel·lentíssim alcalde de Mataró el Sr. David Bote, la Regidora de Cultura la Sra. Núria Moreno i el President de l’Associació el Sr. Josep Codina que van procedir a fer l’entrega.

Els premiats en categoria popular van ser:

1r. Robert Solà Casas.
2n. Germanes Valero.
3r. Alexandre Valls Solé.

Van tenir premi especial fins a deu pessebristes, per la qualitat de les seves obres; en categoria diorames:

1r. Esteve Montasell Mas.
2n. Família Tarrés Prats.
3r. Vicenç Floriach Gallart.

El primer de cada categoria va estar obsequiat, a més a més de la figura corresponent, amb el “Pau i Bé”, una figura cedida pel figuraire Toni Pruna.
També van ser premiat el pessebre de categoria especial, construït per Antonio Bermúdez Guirao.

La resta de concursants van rebre una figura de pessebre.

En commemoració de la 90a edició del Concurs, tots els concursants van ser obsequiats, a més a més, amb un recordatori de l’esdeveniment.

El president de l’Associació Sr. Josep Codina va pronunciar unes paraules d’agraïment tant per als concursants com als jurats per la seva feina.

Va encoratjar a què es presentessin més pessebres en format diorama i, va convidar al públic assistent que es fessin socis per ajudar a l’Associació a poder seguir fent activitats diverses.

Per finalitzar l’acte es va fer un sorteig de diversos obsequis entre tot el públic assistent.

 

Post redactat per Maria Rosa, 20 gener 2019

VISITA : “XVII BIENNAL DEL PESSEBRE CATALÀ”

grup sortida 2019

 

La sortida de la nostra associació d’aquest any, va ser per anar a veure la biennal de Vilanova i la Geltrú i, en aquesta ocasió també ens van acompanyar una bona colla de pessebristes de Vilassar de Mar.

L’autocar ens va recollir davant del Parc Central en lloc de la plaça dels Bous, per una cursa que es celebrava a Mataró … Cap problema, ja que encara teníem les cames lleugeres!

Amb les cares alegres i vermelles del ventet fred que bufava, a les nou i quinze minuts iniciàvem la nostra singladura.

 

La primera i més llarga aturada va ser per visitar la XVII Biennal del Pessebre Català.

L’Associació Pessebrista de Vilanova enguany celebra el seu 75è aniversari, per aquest motiu van assolir la seva organització.

El president de l’Associació, en Jordi Bernal, ens esperava per guiar-nos, molt atentament, pels diversos indrets singulars de la ciutat on hi havia mostres de diorames.

Primerament, vam veure l’exposició de l’església de Sant Josep o, més popularment coneguda com “l’església dels Josepets”, d’estil barroc classicista, on vam poder veure un total de cinquanta-cinc diorames, entre els quals n’hi havia cedits per altres associacions (entre elles Mataró).

 

Després ens vàrem encaminar, sempre en companyia d’en Jordi Bernal, al Centre d’Art Contemporani La Sala, on vam poder admirar una exquisida col·lecció de figures de pastors de diversos autors (algunes figures eren dels segles XVIII i XIX).

En aquest espai un diorama descobert ens mostrava els secrets de com estan fetes aquestes petites (o no tan petites) obres d’art.

 

Per arrodonir el matí, ens vam dirigir al Local Social de l’Associació Pessebrista on vàrem poder veure uns vint-i-cinc diorames més, alguns de grans dimensions.

Per un parell o tres d’hores, els pessebres van quedar relegats per atendre altres urgències.

 

El dinar el vàrem fer al Foment Vilanoví i val a dir que va estar molt bé.

Després de les postres i un cafetonet vam reiniciar la nostra ruta cap a Vilafranca del Penedès, comarca de vinyes i bon vi.

sopar associació 2019

En aquesta ciutat ens va rebre el president de l’Associació, en Ramon Albornà, que ens va acompanyar mentre contemplàvem el pessebre popular i la setzena de diorames que componien l’exposició.

 

Finalitzada la visita, l’autocar ens va tornar a Mataró, on després de deixar els vilassarencs a la seva població, vàrem arribar passades les vuit del vespre.

Fins  l’any que ve!

 

Post redactat per Maria Rosa, 13 gener 2019

ELS MÉS MENUTS PROTAGONISTES A LA FESTA DEL CAGA TIÓ DE L’ASSOCIACIÓ

 

nens fent cagar el tió

CAGA TIÓ

Caga Tió

Tió de Nadal

No caguis arengades

Que són massa salades

Caga torrons

Que són més bons!

 

Amb aquesta cançoneta, cantada a tota veu per la colla de nens i nenes que ens vàren acompanyar, el dia 24 de desembre a les sis de la tarda es va celebrar la festa del CAGA TIÓ al pati de l’Associació de Pessebristes.

En Tomaset, el nostre tió, havia baixat de les més altes i llunyanes muntanyes per portar regalets a tots els nens i nenes que van venir per a fer-lo “cagar”.

Amb l’ajuda de la iaia Dolors i l’àvia Maria Rosa, els nens i nenes van picar amb ganes l’espatlla d’en Tomaset amb uns bons bastons i ell va respondre deixant una pila de joguines i molts, moltíssims caramels.

La iaia Dolors va explicar a tots els nens, nenes, pares, mares i alguns avis i àvies, les peripècies de com havia arribat en Tomaset al nostre patí des del seu indret de naixement.

Però es veu que el Tomaset no en va tenir prou de cagar joguines, perquè al cap d’una estona va fer un pet que va ressonar per tot el recinte i una pluja de caramels, monedes d’or, figuretes de xocolata i globus va caure sobre tots els que estàvem al seu voltant.

 

nens recollint regals

 

A en Tomaset li ha agradat tant la nostra exposició de pessebres que ha decidit no marxar fins a acabar la campanya de Nadal.

Esperem que l’any proper el nostre Tió ens torni a visitar per a cagar més regalets.

 

ens acomiadem del cagatio

 

Fins a l’any que ve, Tomaset!

Post redactat per Maria Rosa, 24 desembre 2018

Biblioteca de l’Associació de Pessebristes de Mataró Abril de 2018

Descarregar PDF

 • 10 anys amb el Bou i la Mula. Col·lectiu El Bou i la Mula. 2009. Dossiers d’El Bou i la Mula, 7.(Exemplar numerat: 274/300). APM044

 • 25 anys de pessebrisme a Ripollet. 1979-2004. Agrupació de Pessebristes de Ripollet. Ripollet, 2004. APM061

 • 75 anys de pessebrisme a Rubí. Associació de Pessebristes de Rubí. Rubí, 1992. DL B-41533-1992. APM066

 • Alte Krippen im Bayerischen Nationalmuseum München. Katalog. Verlag Georg D.W. Callwey. München (Alemanya), [s.d.]. APM075

 • Costums catalans: el Nadal. Barcelona, 1961 (Opuscle editat pel Forn del Cigne). APM065

 • El Libro de Navidad: las fiestas de Navidad, Año Nuevo y Epifanía en la historia, la leyenda, la literatura y las bellas artes. Montaner y Simón. Barcelona, 1948. 393 pp. APM007

 • El pessebre al món. Secció de Geografia i Història del Centre de Lectura. Reus, 1988. DL T-2470-1988. APM056

 • Estatuts de l’Associació de Pessebristes de Mataró. Associació de Pessebristes de Mataró. Mataró, 1985. DL B-36759-1985. APM084

 • IV Velada Poética Navideña. Diciembre 1989. Asociación de Belenistas de Jerez. Jerez de la Frontera, 1989. APM079

 • Joia en el món Jesús és nat. Vila Impressor. Granollers, 2010. (Col·lecció de fotografies i figures de pessebre de Pepita Agustí Daví). APM045

 • Krippen. Mostra Internazionale di Presepi Tirolesi. Associazione Italiana Amici del Presepio. Sezione di Ponte San Pietro. Ponte San Pietro (Itàlia), 2008. APM072

 • LII Congreso Nacional Belenista. Bilbao 2014. Asociación Belenista San Justo y Pastor. Bilbao, 2014. 109 pp. APM078

 • Museu del Pessebre Català. Una il·lusió que es fa realitat. Federació Catalana de Pessebristes. Sant Vicenç de Montalt, 1991. APM059

 • Nacimientos del mundo. Artesanía belenística. Centro de Arte Palacio Almudí. Murcia, 1989. DL MU-1024-1989. APM083

 • Natale in Arena. Verona (Itàlia), 1986. (3a Rassegna Internazionale del Presepio nell’Arte e nella Tradizione. Verona, 6 dicembre 1986 – 8 febbraio 1987). APM067

 • Natale in Arena. Verona (Itàlia), 1992. (9a Rassegna del Presepio. 1992-1993). APM068

 • Natale in Arena. Verona (Itàlia), 1999. (16a Rassegna Internazionale del Presepio nell’Arte e nella Tradizione. Verona, 4 dicembre 1999 – 30 gennaio 2000). APM069

 • Pregones de Navidad 1983-1999 / Asociación Belenista Burgalesa. Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Círculo Católico. Burgos, 2000. ISBN 84-89805-02-4. DL BU-373-2000. APM077

 • VI Exposición Internacional de Arte Belenista. Asociación Belenista Castellana. Valladolid, 1969. DL VA-8-1969. APM049

 • VIII Mostra del Presepio. Associazione Italiana Amici del Presepio. Sezione Manfredonia. Manfredonia (Itàlia), 2004. APM070

 • X Mostra del Presepio. Associazione Italiana Amici del Presepio. Sezione Manfredonia. Manfredonia (Itàlia), 2006. APM071

 • Agüero Naranjo, José María, Navideñas. Rogés Llibres. Mataró, 1993. (Dedicatòria manuscrita de Joan Cusachs Clarà). APM048

 • Alavedra, Joan, Poema del Pessebre. Seguit del seu anecdotari. Selecta. Barcelona, 1972. 4a edició. DL B-40696-1972. APM020

 • Albert i Corp, Esteve, El Pessebre Vivent d’Engordany: Valls d’Andorra. Barcino. Barcelona, 1958. APM026

 • Amades, Joan, El Pessebre. Aedos. Barcelona, 1959. DL B-14161-1959. APM017

 • Anguera, Pere; Gurruchaga, Juan, Reus i els pessebres. Associació Pessebrista de Reus. Reus, 1986. 60 pp. DL T-2030-1986. APM062

 • Antonell, Albert, Els Nostres pessebristes: Antoni M. Castells i Casas, (Manlleu, 1903 – Castellar del Vallès, 1998): centenari del seu naixement. Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat. Castellar del Vallès, 2003. DL B-50664-2003. APM035

 • Antonell, Albert, Els Nostres pessebristes: Llorenç Ferrer i Ribas (Castellar del Vallès, 1998-1999): centenari del seu naixement. Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat. Castellar del Vallès, 2006. DL B-53124-2006. APM036

 • Arús Molins, Ramon, Auca que ensenya a fer el pessebre artístic. Agrupació de Pessebristes de Sabadell. Sabadell, 1991. APM039

 • Arús Molins, Ramon, Auca que ensenya a fer el pessebre artístic. Agrupació de Pessebristes de Sabadell. Sabadell, 1977. APM041

 • Arús Molins, Ramon, Auca que ensenya a fer el pessebre popular. Agrupació de Pessebristes de Sabadell. Sabadell, 1991. APM038

 • Arús Molins, Ramon, Auca que ensenya a fer el pessebre popular. Agrupació de Pessebristes de Sabadell. Sabadell, 1977. APM040

 • Barruti, Mila; Vinyoles, Laura, Les figures del pessebre popular. OBOL. Barcelona, 1980. 130 pp. DL B-37924-1980. APM005

 • Benavent Vallès, Enric, El pessebrisme, activitat de lleure i d’educació en la fe. Dossiers d’El Bou i la Mula, número 4. Col·lectiu El Bou i la Mula. Premià de Mar, 2004. 16 pp. APM042

 • Benavent Vallès, Enric, Figures de Pessebre. Escultures de petit format. Lluís Carratalà i Vila. 3a mostra. Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres. Sant Andreu de Llavaneres, 2011. DL B-39443-2011. APM033

 • Benavent Vallès, Enric; Dresaire Gaudí, Albert, Antoni Gaudí …i el pessebre. Col·lectiu pessebrista El Bou i la Mula. 2008. 16 pp. DL-36355-2008. APM030

 • Benavent Vallès, Enric; Montlló Bolart, Jordi, El Pessebre, una activitat educativa. Dossiers d’El Bou i la Mula, número 5. Col·lectiu pessebrista El Bou i la Mula. Mataró, 2004. DL B-43095-2004. APM043

 • Benavent Vallès, Enric; Montlló Bolart, Jordi, Fem el pessebre. La Galera. Barcelona, 2003. ISBN 84-246-3420-9. DL B-35271-2003. (Conté una dedicatòria de l’autor). APM013

 • Bordignon Elestici, Letizia, Presepi nel Mondo (Nativity scenes worldwide). BE-MA Editrice. Milano (Itàlia), 1990. ISBN 88-7143-097-2. APM024

 • Bulbena Estrany, Evelio, La Asociación de Pesebristas de Barcelona. Fundación, finalidad y actividades de la misma. Associació de Pessebristes de Barcelona. Barcelona, 1954. 150 pp. APM023

 • Caballé Clos, Tomás, El Belén catalán espejo del Belén mundial. Freixinet. Barcelona, 1951. 302 pp. APM010

 • Carbonell Gomis, Ignasi, La fiesta de Navidad y los Pesebres. Ignasi Carbonell Gomis. Barcelona, 2003. DL B-50660-2002. (Edició en català i castellà). APM053

 • Dalmau, Jordi; Perpiñà Citoler, Josep, El pessebre. Escola Municipal de Belles Arts. Girona, 1980. DL GI-566-1980. APM051

 • Dresaire Gaudí, Albert, El Pessebre a Mataró: història d’una tradició viva. Associació de Pessebristes de Mataró. Mataró, 2004. 208 pp. DL B-37456-2004. APM001

 • Dresaire Gaudí, Albert, Inventari de la col·lecció de figures de pessebre de l’Associació de Pessebristes de Mataró. XXIII Sessió d’Estudis Mataronins. Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, 2007. APM037

 • Dresaire Gaudí, Albert; Montlló Bolart, Jordi, Les nostres figures de pessebre. Associació de Pessebristes de Mataró. Mataró, 2010. DL B-44861-2010. APM002

 • Dresaire Gaudí, Albert; Pons Galí, Enric, Mestre i amic de pessebristes. Notes biogràfiques de Lluís Carratalà i Vila (1895-1991). Sant Vicenç de Montalt, 1994. APM050

 • Escalço Valadas, Jorge, Assim se faz o présepio. Direcção-geral do ensino primario. Lisboa (Portugal), 1973. 2a edició. APM022

 • Farell i Domingo, Joan, Agrupació de Pessebristes de Sabadell: 50 anys d’història: 1941-1991. Agrupació de Pessebristes de Sabadell. Sabadell, 1991. APM076

 • Farell i Domingo, Joan, Agrupació de Pessebristes de Sabadell: 50 anys d’història: 1941-1991. Agrupació de Pessebristes de Sabadell. Sabadell, 1991. 56 pp. APM014

 • Ferrandis, Pilar, Nacimientos. Artes Decorativas en España. Afrodisio Aguado, S.A. Madrid, 1951. APM082

 • Ferrer García “Baldo”, Baldomero, Vamos a montar el belén. Dirección General de Comercio y Artesanía. Murcia, 1989. 31 pp. DL MU-960-1989. APM047

 • Garcia Arenas, Maria; Colomer Nadal, Pere; Ponjoan Ferrer, Josep, Recull de 100 anys de pessebrisme del Baix Empordà. Amics del Pessebre del Baix Empordà. Mont-ras, 2014. ISBN 978-84-617-1956-3. DL GI-1533-2014. APM073

 • Garrut, Josep M., Viatge entorn del meu pessebre. Selecta. Barcelona, 1957. APM019

 • Herranz González, Antonio, El arte de construir el belén: Guía del pesebrista. Editorial Balmes [Asociación de Pesebristas de Barcelona]. Barcelona, 1946. 121 pp. (Il·lustracions de F. de P.Roig Coiet). APM016

 • Hiltbrand, Robert, Presepi popolari italiani. Edicart. Legnano (Itàlia), 1989. 178 pp. ISBN 88-7774-126-0. APM021

 • Krahé, Hildegard, El Belén. Un belén desplegable para colocar de pie. Anaya. Madrid, 1991. 84-207-4214-7. APM008

 • Manau Graupera, Ferran, Figures de Pessebre. Escultures de petit format. 2a Mostra. Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres. Sant Andreu de Llavaneres, 2009. DL B-43017-2009. APM032

 • Mañà, Josep; Moya, Bienve; Pélauzy, Antònia; [et al.], Ara ve Nadal: recull de tradicions del solstici d’hivern. Caixa de Barcelona. Obra Social. 1981. 41 pp. DL B-39392-1983. APM015

 • Martínez Palomero, Pablo, El Pessebre. Història, tradició i actualitat. Aura Comunicació. Barcelona, 1993. 207 pp. DL B-31432-1993. APM006

 • Mattei, Claudio, Joan Mestres i Baixas. Una vita per il presepio. Associazione Italiana Amici del Presepio. Bergamo (Itàlia), 2010. 152 pp. APM011

 • Moliné i SIbil, Antoni, Consells de Pessebrista. Associació de Pessebristes de Barcelona. Barcelona, 1985. 2a edició. APM064

 • Montlló Bolart, Jordi, Bartomeu Marcé i Reixach, el darrer escultor romàntic del pessebrisme a Catalunya. Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres. Sant Andreu de Llavaneres, 2015. DL B-26093-2015. APM034

 • Montlló Bolart, Jordi, Els Camins del pessebre: Can Gallemí 1971 – Sant Mateu 2014. El Bou i la Mula. Premià de Mar, 2014. ISBN 978-84-9984-255-4. DL GI-1670-2014. APM081

 • Paco i Rusanas, Pere de, Damià Campeny i Estrany, escultor i pessebrista: Matró 1770-Sant Gervasi de Cassoles (Barcelona) 1855 / [Pere de Paco i Rusanas]. Joan Planella i Travé, arquitecte de pessebres: Barcelona 1801-1855 / [Associació de Pessebristes de Barcelona]. Museu Diocesà de Barcelona. Barcelona, 2005. ISBN 84-934386-6-9. APM058

 • Perpiñà Citoler, Josep, El pessebre. De Nadal a la Candelera. Ajuntament de Pineda de Mar. Girona, 1984. DL GI-1047-1984. APM063

 • Puig i Roig, Josep Ma., Com es pot construir un pessebre: recull d’orientacions i enginys pessebristes. Foment de la Pietat Catalana. Barcelona, 1928. 74 pp. APM027

 • Puig i Roig, Josep Ma., La Construcció dels pessebres: recull d’orientacions pessebristes. Foment de Pietat. Barcelona, 1933. APM018

 • Ramo, Jesús; Aznar, Javier, Descubre el Belén. Asociación de Belenistas de Madrid. Madrid, 1992. DL M-28732-1992. APM055

 • Rathlef, Elisabeth von, Recorto y pego mi panorama navideño. Juventud. Barcelona, 1971. DL B-13736-1971. APM052

 • Ribas i Bertran, Marià, Tradicions populars i costums mataronins: supersticions i bruxeria. L’Aixernador. Argentona, 1991. ISBN 84-86332-72-9. DL B-29300-1991. APM028

 • Ringler, Josef, Alte Tiroler Weihnachtskrippen . Universitätsverlag Wagner. Innsbruck – Munchen (Alemanya), 1969. 184 pp. APM074

 • Rosàs Casas, Miquel, El Pessebrisme a Caldes. Agrupació de Pessebristes Parroquial. Caldes de Montbuí, 1968. APM060

 • Rovira i Carol, Ma. Francesca, Mirada als pessebres del món. Tarragona, 2006 DL T-1545-2006. (Edició en català, castellà i japonès). APM003

 • Ruiz Navarro, Andrés, Como se hace un belén. Técnicas, datos históricos, arte y costumbres. Murcia, 1989. ISBN 84-505-9062-0. DL MU-1026-1989. APM080

 • Serra de Manresa, Valentí, Els caputxins …i el pessebre. Col·lectiu pessebrista El Bou i la Mula. 2009. 28 pp. DL B-38893-2009. APM031

 • Sindreu i Pons, Carles, Les Figures del pessebre de l’Ametlla del Vallès. Els Amics de la Poesia. L’Ametlla del Vallès, 1960. (Exemplar número 58). APM025

 • Tarrés, Pere, Pere Tarrés …i el pessebre. Col·lectiu pessebrista El Bou i la Mula. 2004. 16 pp. DL B-51296-2004. APM029

 • Valle Arribas, José, ¡Hagamos el belén! J. Duran: Exclusives Durve. Barcelona, [s.d.]. 195 pp. (Exemplar fotocopiat). APM057

 • Vila, Joan, El pessebre a Parets. Ajuntament de Parets del Vallès. Parets del Vallès, 2011. DL B-34859-2011. APM054

 • Villegas i Martínez, Francesc, 150 anys de pessebres i pessebristes a Manresa. Llibreria Sobrerroca. Manresa, 2007. 242 pp. ISBN 978-84-86327-10-1. DL B-44007-2007 APM004

 • Villegas i Martínez, Francesc, Una vocació pessebrística. Homenatge a Joan Simats i Cortina. Grup Pessebrístic de Manresa.Manresa, 2004. APM046

 • Von Merhart, Nenna; Spörr, Walter, Cómo hacer belenes. CEAC. Barcelona, 1991. 3a edició. 144 pp. ISBN 84-329-8520-1. DL B-20124-1991. APM009

 • Walzer, Albert, Schwäbische Weihnachtskrippen aus der Barockzeit. Jan Thorbecke Verlag KG. Konstanz (Alemanya), 1960. 104 pp. APM012

HORARIS I ACTIVITATS NADAL 2017

Benvolguts socis/sòcies, amics i simpatitzants.

Ja es respiren aires de Nadal i a l’apropar-se aquestes dates, els pessebristes de Mataró estem enllestint la nostra feina per a poder-vos oferir, com cada any, l’Exposició de Pessebres.

Enguany la inauguració serà el proper diumenge 3 de desembre a les 12 del migdia i,  també com cada any, ens agradaria comptar amb la vostra companyia.

Així mateix volem fer-vos saber que aquest Nadal es celebrarà el 89è Concurs de Pessebres. Si volguéssiu participar-hi podeu consultar les bases i inscriure-us a la nostra seu social del carrer Alarcón nº 27. El lliurament dels premis d’aquest Concurs, al que hi pot participar tothom qui ho vulgui i que sigui resident a Mataró, serà el diumenge 14 de gener al local del Casal de Mataró del carrer Bonaire a les 12 del migdia, on també hi esteu convidats.

Rebeu una cordial salutació i els nostres millors desitjos per aquestes Festes.

 La Junta

VISITA A LA BIENNAL DE GIRONA I A SOLIUS

Sacsejats pel vent i remullats per la pluja, el diumenge 22 de gener, a les vuit del matí, amb més bona cara que la del temps, pessebristes, col·laboradors i amics del pessebre ens vàrem trobar a la plaça dels Bous de Mataró per iniciar la nostra excursió a la Biennal de Girona i a Solius.  Si no en teníem prou amb el mal temps, la companyia a la que s’havia llogat els serveis d’autocar ens en va enviar un de menys places que el que s’havia contractat. Però com que no hi ha res que amb bona voluntat no es pugui arreglar, finalment tothom va poder seure, encara que algú ho va haver de fer al seient on, normalment, seuen els guies amb molt bona visibilitat però no tant còmode.

Després d’una aturada per a esmorzar vàrem arribar a Girona on també el mal temps feia de les seves. Com que som molt puntuals, hi vàrem arribar quan encara faltaven uns quants minuts per a les onze, hora en que s’obrien els locals de les exposicions. Pels carrers de Girona no hi havia gaire gent només una processó de paraigües de tots colors anàvem d’una sala d’exposicions a l’altra.

Vam poder mirar i admirar tota una gamma d’estils diferents que cada població ha fet seus, diorames des dels més elaborats fins als més senzills però tots ells de ben segur fets amb la il·lusió de mostrar al visitant l’amor del seu autor pel Pessebre. Vam visitar les exposicions de la Carbonera, dipòsit, molts anys enrere, de carbó i dipòsit també que havia estat de les aigües pluvials, l’exposició de Caixa Fòrum, la del teatre Municipal i la de l’Ajuntament.

Acabades les visites als pessebres que conformen la Biennal, els nostres passos es van dirigir cap a la Devesa on teníem reservat el dinar al restaurant Dúplex. Després d’un bon dinar i una més agradable sobretaula, vam tornar a l’autocar que ens va portar fins a Solius.

Oh, Solius, quins diorames! Alguns de nosaltres ja l’havíem visitat en altres ocasions, però aquest museu del pessebre és, pràcticament, de visita obligada. Quina meravella. Ja només traspassar la porta exterior rep als visitants un pati que, amb la tarda plujosa com la que feia, s’hi respirava un aire especial, malenconiós. El germà Albert, amablement, ens va rebre i ens va permetre admirar l’extraordinària exposició, obra del germà Gilbert. Els diorames, seguint els passos bíblics, són d’una total exquisidesa, on les figures, majorment dels germans Castells i algunes d’en Carratalà, ajuden a crear els ambients i les situacions amb gran rigor.

Encara imbuïts per la bellesa dels diorames de Solius, vam iniciar el retorn a Mataró on ens va rebre la mateixa pluja que ens havia acomiadat al matí i que, sense treva, havia caigut tot el dia, però tots nosaltres tornàvem amb la satisfacció d’haver passat un dia excel·lent malgrat la grisor ambiental.