Fundada l’any 1935, l’Associació de Pessebristes de Mataró és una de les més antigues de Catalunya i Promotora de la Trobada de Pessebristes de Catalunya (que ha organitzat els anys 1973 i 2010) i fundadora de la Federació Catalana de Pessebristes (de la que va ocupar la presidència dels anys 1988 al 1991).
Porta a terme una important tasca de promoció de la tradició del pessebre; cal destacar l’exposició de pessebres i pessebre monumental, i la convocatòria del concurs local de pessebres (que se celebra des del Nadal de 1926).

____________________________________________________

Extret del llibre El pessebre a Mataró, història d’una tradició viva”:

L’origen de la tradició de fer el pessebre es perd en el temps. Des de sempre, a Mataró s’ha sabut mantenir viva la tradició tot adaptant-la a cada moment històric. Durant el segle XX, els mataronins van descobrir moltes característiques del pessebre inèdites fins aleshores: el seu potencial com a eina educativa i catequètica, el seu valor social, la seva validesa com a objecte d’expressió artística o fins i tot la seva utilitat terapèutica… A més, el segle XX va veure néixer el moviment pessebrista mataroní, paral·lelament al català i internacional.

Avui dia, el pessebre és ben viu a la ciutat. Són moltes les llars mataronines que el fan per Nadal. I també se’n fan a escoles, comerços, institucions… L’Associació de Pessebristes de Mataró, una de les més antigues de Catalunya, ha copsat perfectament l’estima cap a aquesta tradició que hi ha a la ciutat i desenvolupa, des de l’any 1935, una bona tasca de promoció del pessebre que destaca dins del panorama pessebrista català.

 

El Mestre JOSEP MOLA ens parla del naixement de l’Associació:

Entrevista realitzada per la REVISTA ILURO (Nadal 2020)