DIVENDRES DIA 10 de Desembre. Inauguració de l’exposició “L’art en el pessebre mataroní” A la sala d’exposicions de Can Palauet a 2/4 de 7 del vespre. (Amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Cultura i l’Associació Sant Lluc per l’Art). Sales d’exposicions de Can Palauet |
El pessebre és una manifestació religiosa de la que se’n té testimoni des del segle XVI i que, com qualsevol disciplina que comporta una creació artística més o menys elaborada, ha anat evolucionant en el temps fins a esdevenir tal com el coneixem ara.
El pessebre és, també, una manifestació d’art popular –d’arrel religiosa–, una tradició que forma part de la nostra societat i que durant el Nadal ocupa un lloc principal a les nostres llars, independentment de la fermesa de les creences religioses de cadascú..
Al voltant del pessebre hi gira tot un món: pessebristes més o menys “professionals”, artistes, historiadors, col·leccionistes i una munió d’afeccionats que aboquen tota la seva il·lusió en fer-los: tradicionals, artístics, innovadors, reivindicatius,… Gràcies a tots ells, el pessebre gaudeix avui en dia de molt bona salut i sobreviu per damunt de certs conflictes entre sectors confessionals i laics en la nostra societat.
Mataró té una llarga tradició pessebrista. Els primers pessebres es documenten als convents de la ciutat al segle XVII i el primer i més notable escultor de figures conegut fou Damià Campeny, l’artista neoclàssic mataroní que va viure a cavall dels segles XVIII i XIX.
Avui, a casa nostra, trobem una variada representació pessebrística: des de l’associació de Pessebristes amb més de 80 anys d’història, passant per figuraires, historiadors, col·leccionistes, una notable fira de Santa Llúcia i molts pessebres que es basteixen a centres públics i privats i, evidentment, a les cases particulars.
El pessebre ha estat i continua essent font d’inspiració per als artistes, pintors i escultors. Aquesta exposició vol recollir l’estreta relació entre pessebre i l’art a casa nostra. Hi podeu veure un conjunt de pintures, escultures i figures d’autors mataronins, de l’associació Sant Lluc per l’art, amb la seva visió personal del pessebre. Del Museu de Mataró comptem amb un espai dedicat a l’obra de Jordi Arenas i Clavell (Mataró 1920-1998) i una representació del fons d’art amb obres de temàtica religiosa dedicades al naixement i a la infància de Jesús dels segles XVI al XIX: destaquen, entre d’altres, les talles de fusta dels segles XVII i XVIII i una Mare de Déu romànica. L’exposició compta també amb una variada col·lecció de figures populars dels segles XIX i XX de diverses col·leccions particulars. Finalment, agrair a l’associació Sant Lluc per l’art i a l’Institut Municipal d’Acció Cultural, la seva col·laboració en el muntatge d’aquesta exposició, així com a tots els artistes i pessebristes que l’han fet possible.
Deixa un comentari