Hola! Som els nens i nenes de 6è de l’escola Maria-Mercè Marçal.

Escola Maria-Mercè Marçal_4A la nostra escola és tradició fer un pessebre per Nadal. A l’inici l’escola era petita i tots els nens hi participàvem. Mica en mica l’escola ha anat creixent i el pessebre l’hem anat millorant i perfeccionant.

Els nens de primer sempre són els encarregats de fer les figures amb plastelina. Però, per primera vegada en la història del pessebre marçalero, els nens de sisè hem estat els encarregats de posar-hi les casetes! I no unes casetes qualsevols…sinó unes casetes amb llum i tot!

Escola Maria-Mercè Marçal_1A classe hem fet molta feina. De de l’àrea de llengua hem estat llegint molts documents sobre les característiques de les masies catalanes. I vàrem descobrir que els masies han de tenir més amplada que fondària (el dia que van venir els jutges del concurs de pessebres ens van explicar que això era per aprofitar totes les hores de sol del dia per a poder escalfar les cases de manera natural). Des de matemàtiques hem treballat la proporcionalitat i les escales dels plànols. Des de medi hem estat treballant l’electricitat i hem après a muntar els circuits elèctrics; amb una pila, una bombeta, els cables i l’interruptor. I també hem après el funcionament de les eines i les màquines i a saber-les fer funcionar! Un soldador, una serra de calar, una serra manual… ens hem protegit guants, bata, ha estat divertit! I un cop ho teníem tot sabut, hem començat a dissenyar les casetes.

Escola Maria-Mercè Marçal_2I des de plàstica… el procés ha estat llarg. Primer hem dibuixat com volíem la nostra casa, amb tots els detalls exteriors desitjats. Amb les mides d’alçada, amplada i fondària. Després hem passat les mides de cada paret de la casa en un paper, de manera que ens ha quedat un motlle. Aquestes “parets i teulada” les hem tallat en una peça de suro. Després les hem pintat amb tempera, i la paret frontal l’hem decorat segons el disseny que teníem preparat. Tots els detalls que volguéssim fer, els havíem de dibuixar abans d’enganxar-les perquè un cop muntada, seria més difícil de manipular. Quan la pintura s’ha assecat hem encolat totes les peces i hem instal·lat el circuit elèctric a l’interior. Cap caseta era igual, cadascuna tenia el seu encant!

El resultat ha estat espectacular!

Per últim, hem fet l’establia, que no l’hem fet amb suro! Sinó amb fusta. Hi hem participat tots! Ja teníem experiència com a arquitectes, així que ha estat fàcil!

Per la seva banda, els nens de primer han fet una feina esplèndida! Han fet unes figuretes molt expressives! Amb uns ulls vius, amb detalls inesperats! Com pastors que tocaven instruments, unes ovelles amb el pelatge ben arrisat, pastoretes modernes amb faldilles de coloraines!

Escola Maria-Mercè Marçal_3Hem anat muntant el pessebre conjuntament, els més petits de primària i els més grans! U bon treball cooperatiu! Cada figura que hi hem posat, i cada caseta que hi hem instal·lat ha estat una explosió d’emoció: un ooooh!! I un munt d’aplaudiments.

El pessebre d’aquest any ha estat tan i tan bonic, que l’hem fet servir de postal de felicitació de Nadal per a totes les famílies de l’escola! Mireu-la!

Però com que som atrevits, la Magda ens va proposar que participéssim al concurs de pessebres de Mataró i no ho vam dubtar! El que no ens pensàvem és que guanyaríem en la nostra categoria!! Hem guanyat gràcies als esforços dels alumnes de sisè i dels alumnes de primer! I volem donar les gràcies a l’associació de pessebes per haver-nos concedit aquest premi!