Fa pocs dies, el nostre amic i col·laP1100311borador Toni Pruna, lliurava les figures d’un diorama de la col·lecció de Solius a Fra Albert Fontanet. Toni Pruna ha restaurat desinteressadament les figures que havia fet en Lluís Carratalà per un dels diorames de Fra Gilbert Galceran. Aquest pessebre va viatjar a Roma, i a la tornada es va malmetre. Ara, amb les figures ja renovades, Fra Albert Fontanet restaurarà també les parts del diorama que ho requereixin, per així tornar a tenir tota la col·lecció al complet. El President dels pessebristes de Mataró, Josep Codina va fer d’enllaç entre ambdós.

P1100313

Fra Gilbert Galceran i Famadas (a.c.s.), monjo del monestir cistercenc de Solius va ser molt conegut per ser el creador de l’exposició de diorames, formada per 39 escenes, al Monestir situat en el terme municipal de Santa Cristina d’Aro. Aquests diorames són representacions a escala d’escenes de la infància de Jesús, en què es juga amb el volum, la perspectiva i la llum per fer sensació de moviment.
Fra Gilbert, que havia professat el setembre de 1944 a Poblet, va dedicar gran part de la seva vida monàstica al pessebrisme i, per aquest motiu, la seva mort va ser molt sentida en els pessebristes. Va arribar a Solius el 1970 (el monestir va ser fundat el 1967 amb monjos procedents de Poblet encapaçalats per l’abat Garreta) després d’haver residit a Roma i Hauterive, a prop de Friburg (Suïssa). La seva trajectòria el va mereixedor de nombrosos guardons, com ara la màxima distinció del pessebrisme internacional: el trofeu de la Un-foe-prae.
La Generalitat de Catalunya li va atorgar el títol de mestre artesà el 2006.

P1100309

Fra Gilbert explicava sovint que, deixant de banda la vessant d’expressió en una disciplina artística, els diorames tenen una funció pedagògica -explicació d’uns fets- i catequètica -divulgar la fe cristiana.

APM.