Il.lustració cedida pel “Cercle Històric Miquel Biada”

El Cercle Històric Miquel Biada i l’Associació de Pessebristes de Mataró us conviden a aquesta exposició, on el tren, la joguina de llauna i les figures de pessebre prenen protagonisme.

Una joguina representa la visió que la societat fa d’ella mateixa, materialitzada en un objecte en miniatura, per compartir-la amb els seus infants, amb una funció lúdica i didàctica.

Per tant, es tracta d’un objecte de gran valor històric, digne de ser catalogat i documentat.

Aquest fet reconegut inicialment per col·leccionistes, ha portat a l’obertura de molts museus de joguines arreu del món, que desperten molt interès i records nostàlgics als més grans.

En primer lloc, trobem nines i soldadets de plom, seguint els estereotips de gènere imposats per la societat d’èpoques passades.

És amb l’arribada de la primera revolució industrial, en què apareix el ferrocarril a mitjans del segle XIX, com a màxim exponent de la tecnologia.

Els primers trens de joguina els arrossegaven els nens amb una corda subjectada al frontal de la locomotora de llauna o fusta, fins que l’any 1891, el fabricant alemany de joguines Märklin, presenta la seva locomotora de llauna a escala 1 (1:32), que tenia un mecanisme de ressort per a circular sobre carrils.

Cartell cedit pel “Cercle Històric Miquel Biada”

bla

bla

MÉS INFORMACIÓ SOBRE L’ EXPOSICIÓ:

Obert del 5 de desembre del 2021 al 9 de gener del 2022 al carrer Alarcón 27 cantonada carrer Prat de la Riba de Mataró.

A les tardes de divendres, dissabtes, diumenges i festius de 17:00 A 20:30 hores.